Laatst postte ik sinds meer dan een jaar weer iets op Social Media. Ik moest lang, eigenlijk te lang, nadenken voordat ik op ‘plaatsen’ drukte. In mijn hoofd vond een strijd plaats tussen de negatieve en positieve kanten. Zou ik het wel doen?
Mijn twijfel bestond aan de ene kant uit de ‘gemaaktheid’ van Social Media. Dat staat me namelijk enorm tegen. Social Media is heel misleidend. Het wordt zelfs gevaarlijk wanneer je jezelf gaat vergelijken met mensen die een perfect leven lijken te hebben. Lijken te hebben, inderdaad, want de meeste mensen praten alleen over de rooskleurige dingen van het leven. Ze laten zien welke fantastische dingen ze in het leven mee maken en de tegenslagen worden niet naar voren gebracht. Het is niet eerlijk voor jezelf om je hiermee te vergelijken. Je weet niet wat er echt om gaat in de persoon op je scherm.
“Comparison is the thief of joy.” – Theodore Roosevelt.
Ik merk ook dat de ‘influencers’ zelf hier steeds meer tegen aanlopen. Ze kunnen de druk die ze zichzelf opleggen niet meer aan en hebben het gevoel dat andere bloggers het veel beter doen. Fitgirl Marit, van FitWithMarit, schreef hier onlangs over in een artikel op haar blog met de titel ‘Het gras is altijd groener op het andere Social Media kanaal’ (1). Een gedachte die eigenlijk terug komt in alle aspecten van het leven: de ander lijkt het áltijd beter te hebben. Maar is dat wel echt zo?
Aan de andere kant zijn er ook zeker positieve kanten aan Social Media. Het is een plek om elkaar te inspireren en om van elkaar te leren. Je kunt al je wijze lessen delen met mensen die daar mogelijk waarde uit halen. Het is dé plek waar ik nieuwe content vind om over na te denken en om vervolgens over te schrijven.
Helaas hadden bij mij een jaar geleden vooral de negatieve kanten de overhand. Ik besloot de tactiek van Joshua Fields Millburn te volgen. Wat hij doet, is het volgende: als hij twijfelt aan de toegevoegde waarde van een onderdeel in zijn leven, sluit hij zich er voor een bepaalde periode helemaal vanaf, om het vervolgens, alleen als hij het gemist heeft, bewust terug in zijn leven te brengen (2). Dus net als bij de packing party, deed ik weer een ‘experiment’. Ik verwijderde alle Social Media van mijn telefoon en logde mezelf uit op mijn laptop. Ik merkte al snel dat ik hierdoor minder negatieve gedachten kreeg over mezelf, omdat ik me niet constant met anderen aan het vergelijken was.
Toen ik deze periode zonder Social Media was, ontdekte ik dat ik de positieve kanten wel miste. Daarom heb ik ervoor gekozen om het bewust terug in mijn leven brengen (wauw, dat klinkt extreem, maar je snapt wat ik bedoel). De vraag was nu alleen hoe blijf ik de juiste balans vinden, zodat het een inspiratiebron blijft, maar geen energiezuiger. Ik besloot voor mezelf een aantal voorwaarden op te stellen om me hierbij te helpen, zoals:
- Ik wil dingen plaatsen die voor mijn gevoel waardevol kunnen zijn voor anderen. Dus niet iets plaatsen om maar te plaatsen, maar quality over quantity.
- Nobody’s perfect. Hou in je achterhoofd dat iedereen bewust kiest wat ze plaatsen. Geen reden om je rot te voelen over dingen die zij wel doen en jij niet, of andersom.
- Dit is misschien wel het belangrijkste punt: de mensen om mij heen eerst inlichten over belangrijke nieuwtjes / gebeurtenissen, voordat ik het online zet. Ik vind het vervelend als ze het eerder op social media lezen dan dat ik het verteld heb.
Dit lijstje vul ik wellicht nog aan in de aankomende tijd. En ik zal er echt niet altijd in slagen om het juist te doen, maar het is goed om er bewust mee bezig te zijn. Ik wil niet meer dat het gebruik van Social Media mij negatief beïnvloedt. Dat is zonde van alle moeite die ik in het dagelijks leven doe om mij zo goed mogelijk te voelen.
Heb jij wel eens nagedacht over de invloed die Social Media op jou heeft? Is deze positief of negatief? Hoe zou je je voelen zonder alle informatie die dagelijks via Social Media op je af komt? Sta er gewoon eens bij stil. Je hoeft er verder niets mee te doen. Ergens bewust van zijn is vaak al genoeg.
Bronnen
(1) ‘Het gras is altijd groener op het andere Social Media kanaal.’ via FitWithMarit.nl.
(2) ‘A bunch of things I did to get out of debt.’ via theminimalists.com.
Foto: Freestocks.org via unsplash.com.