Bloggen?! #001

Wat is écht belangrijk in jouw leven? Dé complexe vraag waar ik mijn schoolproject over minimalisme omheen bouwde. Wat was het doel van mijn project? De vooroordelen over minimalisme weghalen, zodat mensen de voordelen ervan zouden gaan zien. En daarbij iets doen aan het ‘hokjes denken’. Iets waar ik geen fan van ben. Minimalisme gaat namelijk niet over ‘saai leven met zo min mogelijk spullen’. Een definitie die ik vaak voorbij hoor komen. Het gaat over de essentie, over wat echt belangrijk is in jouw leven (1). Dit zorgt voor ruimte om een rustiger, gelukkiger en vrij leven te leiden. En dát wil ik mensen laten zien.

Vol enthousiasme heb ik 7 weken aan het project gewerkt. Als eindproduct maakte ik een fijn, klein boekje* dat vol zit met tips en tricks over hoe je een leven kunt leiden dat echt bij jou past. “En dan?” Dat was de vraag die mijn docenten stelden toen het idee voor het boekje ontstond. Wat ga je doen met het boekje? Hoe ga je ervoor zorgen dat de boodschap bij de mensen terecht komt? Mijn docenten daagden mij uit om na te denken over de toekomstmogelijkheden van mijn project. En toen ik hierover aan het brainstormen was, begon het te kriebelen. Zou ik dan toch (weer) een blog beginnen?

“Wat maakt het uit wat ik doe? Ik ben maar een klein stipje op deze wereldbol.”

Ik heb lang getwijfeld over het idee om een blog over minimalisme te beginnen. Iedereen heeft tegenwoordig een blog. Wie ben ik dan? Wat voor verschil zal ik maken? Maar toen ik het artikel ‘Je kunt ook klein beginnen’ in Flow (2) las, realiseerde ik me dat het niet uit maakt hoe ‘klein’ ik ben. Wat je doet heeft altijd een effect, alleen zie je dat meestal niet. Je moet dus gewoon geloven dat het zin heeft wat je doet. Elke grote beweging begint met iets kleins. Dus ik begin klein. Daarmee hoop ik uiteindelijk de wereld positiever en gelukkiger te maken, al is het maar een klein beetje.

Ook wist ik diep van binnen dat ik dit voor mezelf wilde doen. Een uitlaatklep. Een plek waar ik kan schrijven over al het moois dat ik leer over het leven en wat ik zo graag wil delen met anderen. Het is iets waar ik zelf blij van ga worden. En dat is eigenlijk al genoeg. Het enige wat me tegen zou houden is dat ik bang ben voor de reacties van anderen. Maar inmiddels weet ik dat ik niemand anders tevreden hoef te houden dan ikzelf.

Na meerdere malen te horen dat ik toch echt verder moet gaan met dit project (dank Theo), is nu het definitieve moment aangebroken. Want ja, je leest immers mijn eerste blogpost. Het blog is geboren. En hoe gaat het nu verder? Ik heb geen idee. Soms moet je gewoon beginnen. Ik weet dat ik alleen zal schrijven als ik dat zelf wil, omdat ik mezelf geen verplichtingen op wil leggen en alleen leuke content wil creëren. Ik zal dan schrijven over dingen die mij aan het hart gaan en waarvan ik denk dat het waardevol kan zijn voor anderen. Dat is wat ik wil.

Ook wil ik mensen uitnodigingen om meer na te denken. Een eigen mening te vormen. Iets waar ik zelf lange tijd moeite mee had, soms nog steeds heb. Hierbij heb ik er bewust voor gekozen om de comments uit te zetten, omdat ik graag wil dat we weer face to face met elkaar in gesprek gaan. Dus waar wacht je op? Stuur dit artikel door naar een vriend(in). Houd een gesprek onder het genot van een heerlijke kop koffie, of een glaasje wijn. Of het nu over ‘iets kleins doen’, minimalisme of blogs in het algemeen gaat. Bepaal zelf wat je vindt. Je hoeft het niet eens te zijn met mijn mening of die van je gesprekspartner. Dat is juist zo mooi.

Welkom op mijn blog, ik ben Désiré, maar eigenlijk noemt iedereen me Dees. Als je me wilt volgen, leuk! Daarvoor hoef je geen minimalist te zijn, of te worden. Gewoon jezelf blijven. Dat is het leukst.

*Ja, het boekje is binnenkort te lezen. Momenteel ben ik bezig met aanpassingen en de puntjes op de i. Tot die tijd vind je me hier en op Social Media.

Liefs

PS: Iedereen die mij geholpen heeft met mijn project. Dank jullie wel voor het enthousiasme.

Bronnen
(1) Jelle Derckx over minimalisme (growthinkers.nl).
(2) Jocelyn de Kwant (2017). Je kunt ook klein beginnen. Flow, 4, 11-18.
Foto: Andrew Neel via unsplash.com.